Na kolekcii vín jubilejnej MUVINY si po degustátoroch pochutnáva verejnosť

20.06.2005 Celý región

Prešov 20. júna (TASR) - Dozvukom 10. ročníka medzinárodnej prehliadky vín MUVINA 2005 je dnešná a zajtrajšia verejná ochutnávka súťažných vín v Múzeu vín v ...
Prešov 20. júna (TASR) - Dozvukom 10. ročníka medzinárodnej prehliadky vín MUVINA 2005 je dnešná a zajtrajšia verejná ochutnávka súťažných vín v Múzeu vín v Prešove. Vyznávači tohto moku majú k dispozícii vyše 300 fliaš, čo je podstatná časť z celkovej súťažnej kolekcie 374 značiek zo 17 krajín.

Vína najprv ochutnávali degustátori z deviatich krajín 16. a 17. júna. Rozhodli o udelení titulu šampióna a medailí. Slávnostné dekorovanie víťazov a aukcia vín sa už tradične uskutoční v Prešove v septembri.
Riaditeľ Múzea vín a jeden zo spoluorganizátorov prehliadky zaradenej tretí rok do oficiálneho ročného kalendára Medzinárodného úradu pre vinič a víno, čo ju radí do najvyššej kategórie súťaží, Dušan Hažír konštatoval, že jubilejný ročník znamenal rekordnú účasť. Podľa neho išlo o krásnu paletu produkcie vinárov. Najviac 177 ich bolo zo Slovenska, vyše sto z Česka, po 23 z Maďarska a Nemecka, 20 zo Španielska. Rozšíria vinotéku múzea, ktorá v súčasnosti obsahuje do 1800 značiek.
V kategórii biele suché vína aromatické aj nearomatické (134 vzoriek) sa titul šampióna ušiel značke Chardonnay, ročník 2004 od producenta Vinesa, s.r.o. , Radošina. Ďalší slovenský zástupca Vino vin Slovensko, s. r. o. , Tibava získal tento titul v kategórii ostatné biele vína (87) za Rulandské biele, ročník 2003, s prívlastkom ľadový zber. Španielsky výrobca Pago de los Capellanes dostal titul šampióna v kategórii červených vín (112) za El Picón, ročník 1999. Medzi likérovými vínami a vínam spod kožky sa titulom šampión hrdí tokajské víno Aszú Estenzia, ročník 1993 od výrobcu Tapódy Németh Sándor.
Titul šampióna nebol vyhlásený v dvoch súťažných kategóriách - ružové a šumivé vína, pretože v nich nebola udelená ani jedná zlatá medaila.
Súčasťou prehliadky bol tretí ročník súťaže Kráľovná vína. Titul získala Katarína Miškufová z Hotelovej akadémie v Prešove. V praktickej časti súťaže sa jej podarilo natiahnuť heverom skvelých 950 vína.
 

Vyberte región